Op 7 oktober 2015 ontving een innovatief bouwproduct van Nederlandse makelij het internationaal erkende passiefhuiscertificaat: de Hectar funderingsvloer. Dit certificaat is de erkenning van de uitstekende prestaties van de bekisting en accentueert de kracht van deze uitvinding: hoogwaardige energetische kwaliteit in alle details en een doorbaak voor energieneutraal bouwen. De certificering is begeleid door passiefhuisexpert Clarence Rose van Azimut Bouwbureau en overhandigd op de beurs Bouw Compleet in Hardenberg.

20151007-uitreiking-passief-certificaat (6)
Foto: Hectar BV
Overhandiging van het passiefhuis productcertificaat met vlnr: Gerrit Tadema, Christiaan Veenink, Benjamin Krick en Clarence Rose.

De productcertificering van Hectar is relatief nieuw voor Nederlandse bouwproducten. Energieneutraal bouwen staat in ons land nog in de kinderschoenen en de benodigde bouwproducten komen veelal van internationale leveranciers. Maar Nederlandse bedrijven staan niet stil, zo blijkt uit het product dat aannemer Villa Nova Bouw en adviesbureau conStabiel samen ontwikkelden. De aansluiting gevelmetselwerk-fundering zonder thermische bruggen is echt een uitkomst voor energiezuinig bouwen. Zij schakelden Clarence Rose in voor de certificering van Hectar, die als passiefhuisexpert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder van Azimut Bouwbureau al jaren bijdraagt aan de groei van energieneutraal bouwen. De ontwikkelaars van de gepatenteerde bekisting zijn zeer tevreden met het resultaat. Het passiefhuis productcertificaat is een mijlpaal en accentueert de kracht van deze uitvinding: hoogwaardige energetische kwaliteit in alle details.

Foto: Hectar BVHectar randkist
De gecertificeerde funderingsvloer Hectar voorkomt energieverlies en vergemakkelijkt energiezuinig bouwen.

Tot de helft minder energieverlies
‘Toen ik de Hectar bekisting zag dacht ik: ongelooflijk, dit is een doorbraak voor de energieneutrale woningbouw met buitenspouwblad. Het is dé oplossing voor het dilemma tussen krachtsafdracht en thermische isolatie bij de fundering; slim en simpel tegelijk’, aldus Clarence Rose. Voor energiezuinig bouwen is deze funderingsvloer een gat in de markt, stelt zij. Fundering op staal versimpelt het bouwproces, bovendien draagt de bodem als warmtebuffer bij aan de energiebalans van het gebouw. ‘Afhankelijk van de isolatie en de bodemgesteldheid, reduceert een staalfundering vergeleken met een geventileerde kruipruimte het energieverlies via de beganegrondvloer tot de helft’, aldus Rose.
Ook Dr. Benjamin Krick, hoofd afdeling productcertificering bij het toonaangevende Passive House Institute, is erg enthousiast over de Hectar bekisting. Hij kwam het certificaat daarom persoonlijk overhandigen op de Bouw Compleet te Hardenberg waar de firma Hectar de vloerbekisting exposeerde.

Bekisting voor de snelle en slimme bouwer

De prefab verloren EPS-bekistingselementen zijn geschikt voor een constructieve betonnen plaatvloer op staal die tegelijkertijd werkt als fundering. Dit, in zijn soort bijzondere bouwproduct, is gemaakt voor de snelle en slimme bouwer. Het is zeer eenvoudig aan te brengen en bespaart onnodige bouwactiviteit en daarmee kosten. De randisolatie kraagt uit onder de gevel en garandeert daarmee de vorstvrijheid rondom het gebouw. Door deze techniek kan ook de traditionele vorstrand achterwege blijven. De funderingsvloer is pas sinds voorjaar 2015 op de markt, maar er is al veel vraag naar. De gepatenteerde bekisting is ook al verkrijgbaar bij Raab Karcher.

Universeel inzetbaar begane grond-vloersysteem
Bouwen met een kruipruimte is een Nederlandse traditie, maar in het kader van energiezuinig bouwen met goed geïsoleerde vloeren een achterhaalde techniek. De Hectar-bekisting bestaat uit constructief en vochtbestendig EPS. De handzame EPS-elementen worden op staal aangebracht in een ondiepe bouwput zonder vorstrand en kruipruimte. Ze kunnen worden toegepast voor woningbouw tot 3 bouwlagen. Het systeem is geschikt voor alle bouwmethoden van massief tot houtskeletbouw. Bij een minder draagkrachtige bodem kunnen paalfunderingen worden aangebracht. Deze worden rechtstreeks opgenomen in de in het werk gestorte betonnen vloer, een funderingsbalk is overbodig.
Door toepassing van lichtbetonnen nokken op een afstand van 30cm kan op de isolerende Hectar randkist een gemetseld buitenspouwblad worden opgetrokken, geheel zonder thermische bruggen.

Meer info:
Hectar funderingsvloer: www.hectar.nl
Passiefhuisgebouw- en productcertificering: www.azimutbouwbureau.nl en www.passiv.de